Oscar 2010
Bu Sonuçlara Hazır Olun! – Bölüm 5
12 – En İyi Özgün Müzik
Hans Zimmer ve John Powell gibi başarılı müzisyenlerin yanında A.R. Rahman gibi yüzmilyonlarca albüm satmış bir efsanenin de aday olduğu en iyi özgün müzik ödülünün en güçlü adayları ne yazık ki bu üç isim gözükmüyor: Sene içinde diğer pek çok ödül gibi The Social Network’e gitti özgün müzik kategorisindeki ödüller.

13 – En İyi Özgün Şarkı
İki Country, bir folk/elektronik rock şarkısı ve bir pop şarkısının yarıştığı özgün şarkı kategorisinde zaferi elde edecek olan ismi tahmin etmek o kadar da kolay değil aslında. Burlesque’in şarkılarının aday gösterilmeyişi (özellikle You Haven’t Seen the Last of Me) üzücü olsa da We Belong Together‘ın en güçlü aday olduğunu söyleyebiliriz. Amerikanların yerel müziği olarak Country’den yana oy kullanan bir Akademi ile karşı karşıya isek eğer Coming Home yerine We Belong Together tercih edilecektir. Ama animasyon kategorisinde görmezden gelinen Tangled‘ı bir şekilde onurlandırmak isteyen bir Akademi de görebiliriz 27 Şubat gecesi.

…
Sırada: Bu Sonuçlara Hazır Olun! – Bölüm 6 (En iyi film, en iyi yönetmen)
Okumaya Devam Edin
Oscar 2010
Oscar 2011 ve Twitter
Oscar ödülleri sırasında pek çok insan bir yandan töreni izlerken diğer yandan internette, olanları tartışıyordu ve yorumlarını dile getiriyorlardı.
Aşağıdaki iki görsel, Oscar töreni sırasında atılan tweet’lere dair istatistikler içermekte. Buna göre tören boyunca en çok tweet’in atıldığı an Oprah Winfrey’nin en iyi belgesel ödülünü sunduğu an, ikinci ise Melissa Leo’nun en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kucakladığı an:
Diğer görselde ise tören boyunca Twitter’da bahsedilen ünlülere dair: En çok bahsedilen ünlü hem sunucu hem aday olan James Franco olurken, Franco’nun peşinden Natalie Portman geliyor.
Son görselimizde ise Oscar kazanan isimlerin yaptıkları konuşma sürelerine bakıyoruz. En uzun iki konuşmayı Colin Firth ve Melissa Leo yaparken bazı kazananlara konuşma sürelerinde getirilen kısıtlamalar da gözden kaçmıyor:
Oscar 2010
83. Oscar Ödülleri İstatistikleri
Oscar ödülleri dağıtılalı 1 hafta kadar oldu ama hala tören ve kazananlar hakkındaki muhabbetler bitmedi. Kim neyi hak etti, kim ne kazandı vb. bunlar bir kenarda dursun, şimdi 83. Akademi Ödülleri’nde göze çarpan 10 ilgi çekici (ve gereksiz) istatistiğe bakalım:

2. True Grit, 10 dalda Oscar adayı olup hiçbirini kazanamayan filmler kervanına katıldı. Kervandaki diğer filmler ise 11 adaylıkla The Turning Point ve The Color Purple ile Martin Scorsese’nin 10 Oscar adayı filmi Gangs of New York. Ayrıca son iki yılda 10 en iyi film ödülü aday filmlerden dördü törenden hiçbir ödül alamadan geri döndü.

4. Christian Bale ilk adaylığında Oscar kazandı. Colin Firth, Natalie Portman ve Melissa Leo ise ikinci adaylıklarında zafere ulaştı. Bu sene aday olan diğer iki önemli isim Amy Adams 3. adaylığında da sıfır çekerken Annette Bening 4. adaylığında da eve eli boş döndü. Dördüncü kez Oscar’a aday olan müzisyen Alexandre Desplat yine ödülü kazanamazken sinematograf Roger Deakins 9 kez Oscar adayı olup hiçbirini kazanamayarak yaşayan “en çok ve en az” onurlandırılan görüntü yönetmeni ünvanını aldı.
5. Oscar tarihinde 8. kez yardımcı oyuncu kategorilerindeki ödüller aynı filmden oyunculara gitti. Diğer filmler ise: A Streetcar Named Desire, From Here to Eternity, Sayonara, West Side Story, The Last Picture Show, Julia, Hannah & Her Sisters.
6. 1967 yılından beri iki ayrı kategori şeklinde verilen kostüm tasarımı ve sanat yönetimi ödülleri, 44 yılda 24 kez aynı filme gitti. Her iki ödülü de kazanan en son film 2005 yapımı Memoirs of a Geisha idi. Alice in Wonderland ile 3. kez Oscar kazanan Colleen Atwood‘un çalıştığı üç film de hem kostüm tasarımı hem de sanat yönetimi ödüllerini kazandı: Alice in Wonderland, Memoirs of a Geisha, Chicago.
7. 7 Oscar ödüllü Rick Baker, ilk Oscar zaferinin ardından 30. yılında The Wolfman ile en iyi makyaj ödülünü kazandı. Baker, ilk Oscar’ını ise An American Werewolf in London filmi ile almıştı.
8. The Social Network, en iyi kurgu ve en iyi senaryo ödüllerini alıp en iyi film ödülünü almayan 4. film olarak tarihe geçti. Diğer filmler A Place in the Sun, Witness ve Traffic idi.
9. Melissa Leo, aynı filmden aday olan başka bir oyuncuya karşı Oscar kazanan 16. isim oldu. En son Catherine Zeta-Jones’un Queen Latifah’yı alt ettiği yarış 2002 yılında yaşanmıştı.
10. 3 saat 15 dakika ile 83. Akademi Ödülleri, 1986 yılından beri en kısa süren 2. tören oldu. Tören, 2005 yılındaki Oscar ödüllerinden sadece 1 dakika daha uzun sürdü.
Oscar 2010
Oscar’ın Ardından: Kırmızı Halı ve Tören
Ödül töreninden 2,5 saat önce başlayan ve bazı ünlülerin cidden 2,5 saat boyunca milim milim yürüdüğü kırmızı halı töreni bu sene ödül töreni gibi biraz soluk geçti. Aday olmayan Hollywood ünlülerinin bu halıdan neden geçirilmediğini hala anlayamamış olsam da orada bir Angelina Jolie, bir Jennifer Lopez, bir Meryl Streep, bir Brad Pitt eksikliği vardı. Aslında bu dört ismin kırmızı halıda olması pek çok adayı gölgede bırakacağından böyle bir seçim yapılıyor olabilir misal ama şu da bir gerçek ki kırmızı halının görkemli olmasının sebeplerinden biri bu yıldızların oraya ayak basmasıdır.
![]() |
Annette Bening |
Herkesin aksine Nicole Kidman’ın kıyafet seçimini ben oldukça beğendim. Modadan anlamayan biri olarak bunu düşünmem olağan karşılanabilir belki. Halının diğer ilgimi çeken isimleri Hailee Steinfeld, Jennifer Lawrence, Melissa Leo (yine pek çok kişi beğenmedi kendisini), Natalie Portman ve Cate Blanchett oldu. Annette Bening’in yaşına uygun, Oscarı kucaklamaya gelmişçesine giydiği kıyafeti göz kamaştırsa da Portman’ın kıyafetinin gölgesinde kaldığı aşikar idi.
Erkekler konusunda pek yorum yapmaya gerek yok sanırım zira kırmızı halıda gördüğüm en farklı erkek 2 sene önce Mickey Rourke idi. Haklılar tabii, giyecek pek fazla seçenekleri yok. Rengi de değiştiremiyorlar çünkü en resmi ve şık renk siyah. Bunlara rağmen kırmızı halıda görünce dikkatimi çeken isimler olmadı değil: Zachary Levi (saçları çok iyi olmuş böyle, uzatmasın), Colin Firth ve Gareth Unwin (soyadına rağmen ödülü kucakladı, eheh).
Yukarıda da belirttiğim gibi törenin kendisi de kırmızı halı kadar sıkıcıydı lakin bu yine de en çok güldüğüm Oscar törenlerinden biri olmadığı anlamına gelmiyordu. Aday filmlere göz kırpan muhteşem bir parodi ile açılan şov, Anne Hathaway ve James Franco’nun hafif komik şovuyla devam etti: Büyükanneler, akrabalar, çoluk çocuk… En çok The King’s Speech’e yapılan göndermeye bayıldığım parodiye tekrar göz atıp gülmek isteyenler için:
Franco ve Hathaway tören sırasında pek gözükmese de Franco’nun “bitse de gitsek” modundan bir türlü çıkamayışı, Hathaway fazla sevimli konuşmaları ve seyirciyi eğlendirmeye yönelik hareketlerinin yeterli miktarda olmayışı tarafımdan eksi not aldı. Kendilerine rağmen ödül sunan isimler oldukça başarılı bir seçimle ortaya çıkmış olacak ki Kirk Dougles, Steven Spielberg, Sandra Bullock gibi isimler beni fazlasıyla mutlu etti.
Oyuncu kategorilerinde adayları geçmiş yıllardan seçilen 5 farklı yıldız oyuncunun tanıtması eyleminin son bulması ve sene içindeki farklı türlerden filmlerin kolaj halinde sunulması olaylarının çıkarılması törenin sıkıcılığını az da olsa gidermeye yetti. Scenic transition dedikleri Gone With the Wind, The Lord of the Rings, Chinese Theatre, ilk yayınlanan Oscar töreni gibi Hollywood tarihindeki önemli noktalara ayak basan görseller oldukça başarılıydı. Bunlardan en görkemlisi ise şüphesiz Cate Blanchett’ın en iyi kostüm tasarımı ödülünü vermek üzere sahneye çıkarken onlarca ekrandan Lord of the Rings parlaması ve arkada filmin jenerik müziği oldu. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 ve The Social Network’ü de içeren rap/dance/club müzikali de izleyenleri memnun eden bir diğer ögeydi.
Teması scenic transition’lardan oluşan 83. Oscar Ödülleri, görsel anlamda şu ana kadar izlediğim en muhteşem tören oldu, umarım bu scenic transition olayını abartmadan arada bir önümüze koyarlar. 3’ü Oscar olmak üzere toplam 7 ödül töreninde bana eşlik eden sevgili Emre Eminoğlu ve Tom Hooper’ın yönetmen ödülünü kazanması durumunda kendisine yemek ısmarlayacağımı söyleyip şu an doyurmam gereken bir karna sahip olan Onur Adıgüzel’e gecemi ayrı bir koldan güzel kıldıkları için teşekkür ediyorum.
84. Oscar Ödülleri’nde daha iyi sunucular ve görsellikle istikrar görmek umuduyla…
-
Dosyalar8 sene önce
En İyi 10 Lezbiyen Filmi
-
Analiz4 sene önce
Korkuyorum Anne (2004): Erkekliğin Hüzünlü Bir Hikayesi
-
Film Festivalleri2 sene önce
Dünya Sinemasından Ödüllü Filmler İlk Kez Ankara’da!
-
Oscar 201011 sene önce
Oscar 2011 ve Twitter
-
Dosyalar9 sene önce
Hollywood Gerçekleri
-
Yönetmenler8 sene önce
Türkiye Sinemasında Film Gibi Bir Hayat: “Çirkin Kral” Yılmaz Güney
-
Oscar 201111 sene önce
Belgesel Oscar Aday Adayları
-
Dosyalar7 sene önce
Bastırılmış Cinsellik Üzerine En İyi 20 Film