Haberler
Filmmor’un 20. yılını kutlayacağı Filmmor Şenliği başlıyor

Filmmor 20. yaşını, 20 yıl önce ilk festivali yaptığı 2-9 Şubat’ta, 20 yılda ürettiği onlarca film arasından derlediği 20 filmlik bir seçkiyle kutluyor. Filmmor Şenliği, 20 yıldan 20 kadının katılacağı söyleşiyle başlayacak, Filmmor filmografisinden 18 filmin yanı sıra Filmmor’un 2021 filmleri Hazirandan Sonra ve 7/24 Sokağı’nın filmmoronline.org’da ücretsiz gösterimiyle devam edecek. Filmleri izlemek için www.filmmoronline.org’a kayıt olmak yeterli.
20 Yıllık Yolculuk
2001 yılında feminist sinema yapmak için bir araya gelen beş kadın Klitoris Nedir? adlı bir film yapmaya başlar. Filmin sadece sokak röportajlarını çekmişken, birlikte izlemek için kurgular. Filmin kurgulanan 7 dakikalık halinden bir kopya alan her kadın heyecanla filmi başka kadınlara, hatta Türkiye dışında göstermeye, yaymaya başlar. Klitoris Nedir?’in yönetmeni ekip için kurguladığı kopyanın sonuna (hazırlıkları süren ama henüz kurulmayan) Filmmor Kadınların Sinema Atölyesi imzasını eklediği için dünyanın her yerinden Filmmor’un kuruluşunu ve filmini kutlayan, tanışmak, buluşmak isteyen e-postalar gelir. Film Amerika kıtasında dolaşırken, feminist film üretim-dağıtım ağı Women Make Movies (WMM) de izler. WMM de karşısında bir örgüt olduğunu düşünür, 30. yılı vesilesiyle, Klitoris Nedir? gibi “cesur bir feminist film yapan” Filmmor ile işbirliği yapmak ister. Böylece Filmmor’un, WMM filmlerini gösterim hakkı da olacaktır. Değil Türkiye ortağı olmak, WMM filmlerini izlemek için yollar arayan kurulma aşamasındaki Filmmor’un şimdi 20. yılına varan yolculuğu böylece başlar.
Bir avuç kadının emeği, kaynaklarıyla 2 festival, 1 atölye yapılır, 2003 yılında kooperatif de resmen kurulur. 2-9 Şubat 2002’de 1. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni yapan bir grup kadın (Gülşen Duran, Günsel Sipahi, Melek Özman, Suzan Akkaya, Ülkü Songül) ile yola çıkan Filmmor, 20 yılda; 65 şehirde 19 festival, 937 film gösterimi, 955 yönetmen, 159 konuk-yönetmen, yüzbinlerce izleyici, 30 uzun 90 spot-kısa film, yüzlerce video, afiş, audio-visual ürün, 4 konferans, 100 söyleşi, 467 sunum-konuk, 12 atölye, 240 atölye katılımcısı, 4 kitap, 2 kılavuz-kitap, onlarca kampanya, 2 dijital platform, yüzlerce dijital eylem-ürün üretti, eyledi, yazdı, söyledi, ağırladı, dolaştı, çekti, var etti…
Ortaçağın cadılarından 21. yüzyılın cadılarına ilham veren bir feminist tarihten beslenen, bazen de yolunu el yordamıyla bulan, bol düş, nadir düş kırıklığı, çoğunlukla amansız bir umutluluk, bazen gelip geçici bir umutsuzluk, sürekli bir direnç, bazen yorgunlukla geçen, kadın dayanışmasının yaşattığı Filmmor’u, 20 yılının hikayesini 20 kadının anlatması imkansız olsa da Filmmor Şenliği 1 Şubat 21.00’de 20 kadının katılacağı söyleşi ile başlayacak. 2-9 Şubat arası 20 filmmor yapımı film çevrimiçi-ücretsiz gösterilecek.
Hikayesini Anlatmaya Cüret Edenlere
Yeryüzünün her yerinde, eline kamera almaya, derdini düşünü, kendi hikayesini anlatmaya cüret eden, sinemayı “erkeklerin kadınları filme alma tarihi” olmaktan çıkaran, erkek egemen sahneleri yeniden yazan, kadınlara ait setler kuran, Diyarbakır’da Cegerxwin’in kolonları arkasından 45 derecelik boyun açısıyla film izleyen, Batman’da patiskadan sinema perdesi diken, Sinop’ta festival ekibinin etrafında koruma duvarı ören, Ağrı’da 24 saat ağırlayan, Samsun’da festival horonu kuran, Mersin’de festival halayı çeken, Mardin’de soğuk salonu evden getirdiği battaniyelerle ısıtan, Denizli’de festival şiiri yazan, Urfa’da altından geçip erkek olmayı umduğu ağacı anlatan, İzmir’de rutin billboard kontrolu yapan, Adana’da projektör yelpazeleyen, Bodrum’da sırtında asmaya hazır afiş kolileri taşıyan, Van’da mülteci kadınlara çeviri fısıldayan, Dersim’de yer kalmamasına özgün çözümler bulan, Trabzon’da festivale mıhlama enerjisi katan, festival Giresun’a gitmeyince otobüslerle en yakın şehirdeki festivale gelen… Filmmor Şenliği, bu yolculuğun öznesi olan tüm kadınlara armağan. Ve bu yolculuğun nadiren destek, çoğunlukla köstek gücü olan erk-ek-lere.
Filmmor Şenliği Filmleri
Haberler
Yasaklı bir tiyatro serüveni Rojbash’ın çekimleri tamamlandı!

Belgesel ve kısa filmlerinden tanıdığımız Özkan Küçük ilk uzun metrajlı filmi Rojbash’ın çekimlerini tamamladı. Çekimleri İstanbul’da yapılan film ulusal ve uluslararası festival yolculuğuna hazırlanıyor.
Rojbash, 25 yıl önce sahneledikleri oyunu bir kez daha sahnelemek üzere bir araya gelen Kürt tiyatrocuların oyun, hayaller ve gerçek arasında gidip gelen hikayesini anlatıyor. Yıllarını Kürtçe tiyatroya adamış olan Kemal’e göre bugün, 25 yıl sonra, Kürtçenin durumu o yasaklı günlere geri dönmüştür. Buna karşı bir tavır olarak, eski oyunları Rojbaş’ı yeniden sahnelemek amacıyla, her biri dünyanın başka bir köşesine dağılmış olan eski ekip arkadaşlarını İstanbul’da bir araya getirir. Ama ‘aksilikler’ peşlerini bırakmaz!
Bu bir bodrum katında başlayan ve yasaklamalar sonucu tekrar bir bodrum katına dönmek zorunda kalan yasaklı tiyatroyla dayanışma, onları tekrar görünür kılma çabasıdır. 2016 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından işten çıkarılan Kürt tiyatrocuların yola devam etmek için özel bir tiyatro kurma çabalarına kadar uzanıyor filmin yapım hikayesi.
Yönetmen Küçük, kamerasıyla onların bu çabasını çekmeye başlar. Önce belgesel olarak düşünülen proje sonrasında karakterlerin kendilerini oynadıkları bir kurmaca filme dönüşür. Filmde Kemal Ulusoy, Erdal Ceviz, Yıldız Gültekin, Cabbar Barış ve Nihat Öz’e eşlik eden oyuncular arasında Nazmi Kırık, Rugeş Kırıcı ve Murat Batgi de yer alıyor. Ayrıca Azad Tunç, Yavuz Akkuzu, Ömer Şahin ve Rêzan Kaya da kendi karakterlerini oynayarak filmde yer alıyorlar.
Film eski kuşak tiyatrocularla yeni kuşak oyuncuları, bir oyunu oynama çabaları etrafında bir araya getiriyor. Daha önceki kuşaktan bir oyuncu olan Hilmi Demirer, Mamoste rolüyle bu buluşmaya renk katıyor. Filmin oyuncu kadrosunda efsane müzik grubu Koma Amed’in solisti Serap Sönmez ile Güneşe Yolculuk’un oyuncularından Mizgin Kapazan da yer alıyor.
Yönetmen Özkan Küçük filmle ilgili şunları söylüyor; ‘Rojbash, 2017 yılı başlarından itibaren çekimlerine başladığım bir belgesel olarak hayatıma girdi. Ancak karakterlerle ilişkim çok daha eskiye, doksanlı yıllara dayanıyor. Zaman içerisinde gelişerek bir kurmaca filme dönüşse de filmde belgesel bir yanı hep korumaya çalıştım. Sahnelemede ve kamera tekniğinde bu çabamı hissettirecek şekilde spontane izler bıraktım. Filmin tüm aşamalarına oyuncuların da katılımını sağlamaya çalıştım. Bu nedenle çekimler boyunca her sahneden önce uzun tartışmalar ve hazırlıklar yapıyorduk. Bazen bıktırıcı da olsa ve bazen umutsuzluğa kapılsam da bu tartışmaların filme çok katkısı oldu. Filmi birlikte omuzlamış olduk böylece. Oyuncuların yanı sıra başta reji olmak üzere küçük film ekibimizin çok özel çabalarıyla filmi kısa bir zaman dilimi içinde çekmeyi başardık. Uzun ve zor planları çekmek için sabırla çalışan görüntü yönetmenimiz Koray Kesik de özgün bir dil yaratmamıza eşsiz bir katkıda bulundu.’
Küçük, oyuncuları ilk bir araya getirdiğinde ortaya çıkan enerjiden etkilendiğini ve kurmaca senaryosunu bu enerjiyle yazdığını söylüyor. Toplamda beş yılı bulan bu süreçte dünyanın dört bir yanında olan oyuncuları aynı takvimin içinde buluşturmak için çok çaba sarf ettiğini söyleyen Küçük, bu zorluğun neticesinde ekibe katılamayan oyuncuların yerine genç kuşaktan oyuncuların oynaması fikrinin olgunlaştığını ekliyor.
Yeni Film Fonu ve Sivil Düşün desteklerinin yanı sıra kitlesel fonlama yoluyla finanse edilen Rojbash’ın çekimleri oldukça düşük bir bütçeyle yapıldı.
Post prodüksiyon aşaması için de aynı yöntem izlenerek önümüzdeki aylarda filmin tamamlanması planlanıyor.
Oyuncular:
Kemal Ulusoy, Erdal Ceviz, Yıldız Gültekin, Nihat Öz, Nazmi Kırık, Cabbar Barış, Rêzan Kaya, Yavuz Akkuzu, Azad Tunç, Serap Sönmez, Rugeş Kırıcı, Hilmi Demirer, Ömer Şahin, Murat Batgi, Mizgin Kapazan, Alişan Önlü, Zelal Gündüz, Welat Akdağ
Ekip:
Senaryo-Yönetmen: Özkan Küçük
Görüntü Yönetmeni: Koray Kesik
Sanat Yönetmeni: Sedat Barış
Yardımcı Yönetmen: Funda Karakaya
Sosyal medya:
Twitter: rojbashfilm
instagram: rojbashfilm
Haberler
54. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri Sahiplerini Buldu

Ümit Ünal’ın “Aşk, Büyü vs.” En İyi Film Ödülü’nü aldı.
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyelerinin oylarıyla belirlenen 2021 yılı Türkiye Sineması’nın ‘En İyileri’, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde yapılan törenle sahiplerini buldu. Törende En İyi Film Ödülü’nü Ümit Ünal’ın yazıp yönettiği “Aşk, Büyü vs.” kazanırken, Erdem Tepegöz de yazıp yönettiği “Gölgeler İçinde” ile En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görüldü.
Şebnem Yiğit sunuculuğunda gerçekleşen ödül töreni KRT TV’den canlı yayınlandı. Toplamda dört ödül kazanan “Gölgeler İçinde” ve üç ödül kazanan “Aşk, Büyü vs”yi üç ödülle “Bir Nefes Daha”, iki ödülle “Hayaletler” ve bir ödülle “İnsanlar İkiye Ayrılır” izledi. Ayrıca “Çatlak”, yalnızca çevrimiçi platformlarda gösterilmiş filmler arasından Çevrimiçi En İyi Film seçildi.
Bu yılki SİYAD Onur Ödülleri’nin sahipleri oyuncu Tilbe Saran ve yönetmen Engin Ayça, Emek Ödülü’nün sahibi ise Sinematek / Sinema Evi çalışanları oldu.
54. SİYAD Ödülleri’ni kazananlar şöyle:
EN İYİ FİLM
Aşk, Büyü vs.
EN İYİ İLK FİLM
Hayaletler
EN İYİ YÖNETİM
Erdem Tepegöz / Gölgeler İçinde
EN İYİ SENARYO
Ümit Ünal / Aşk, Büyü vs.
EN İYİ KADIN OYUNCU PERFORMANSI
Selen Uçer / Aşk, Büyü vs.
EN İYİ ERKEK OYUNCU PERFORMANSI
Oktay Çubuk / Bir Nefes Daha
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU PERFORMANSI
Nezaket Erden / İnsanlar İkiye Ayrılır
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU PERFORMANSI
Eren Çiğdem / Bir Nefes Daha
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
Hayk Kirakosyan / Gölgeler İçinde
EN İYİ MÜZİK
Angus Macrae, Timo Rositzky, Da Poet / Bir Nefes Daha
EN İYİ KURGU
Ayris Alptekin / Hayaletler
EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
Armen Ghazaryan / Gölgeler İçinde
EN İYİ FANTASTİK FİLM
Gölgeler İçinde
EN İYİ KISA FİLM
Suçlular
EN İYİ KISA METRAJ BELGESEL
Ankebût
EN İYİ UZUN METRAJ BELGESEL
Yaramaz Çocuklar
ONUR ÖDÜLLERİ
Tilbe Saran, Engin Ayça
EMEK ÖDÜLÜ
Sinematek / Sinema Evi çalışanları
EN İYİ YABANCI FİLM
Baba (The Father) / Bir Film (ithalatçı)
ÇEVRİMİÇİ EN İYİ FİLM
Çatlak
Haberler
94. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu

94. Oscar (Akademi) Ödülleri sahiplerini buldu. Dram filmi CODA, gecede En İyi Film ödülünü kazandı. En İyi Yönetmen Ödülü’nü, The Power of the Dog filmiyle Jane Campion kazanırken, CODA filminde balıkçı bir babayı canlandıran Troy Kotsur, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Böylece Oscar kazanan ilk işitme engelli aktör oldu. Ödül törenine sahnede yaşanan tokat damgasını vurdu. Oyuncu Will Smith, törenin sunuculuğunu yapan komedyen Chris Rock’a tokat attı.
94. Oscar Ödüllerinin kazananları:
En İyi Film: “CODA”
En İyi Yönetmen: Jane Campion, “The Power of the Dog”
En İyi Kadın Oyuncu: Jessica Chastain, “The Eyes of Tammy Faye”
En İyi Erkek Oyuncu: Will Smith, “King Richard”
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Ariana DeBose, “West Side Story”
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Troy Kotsur, “CODA”
Yabancı Dilde En İyi Film: “Drive My Car”
En İyi Özgün Senaryo: “Belfast”
En İyi Uyarlama Senaryo: “CODA”
En İyi Belgesel: “Summer of Soul”
En İyi Kısa Belgesel: “The Queen of Basketball”
En İyi Animasyon Filmi: “Encanto”
En İyi Sinematografi: “Dune”
En İyi Görsel Efekt: “Dune”
En İyi Film Montajı: “Dune”
En İyi Film Müziği: “Dune”
En İyi Özgün Şarkı: “No Time to Die”
En İyi Yapım Tasarımı: “Dune”
En İyi Kısa Film: “The Long Goodbye”
En İyi Kısa Animasyon: “The Windshield Wiper”
En İyi Kostüm Tasarımı: “Cruella”
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: “The Eyes of Tammy Faye”
En İyi Kurgu: Dune- Joe Walker
-
Dosyalar8 sene önce
En İyi 10 Lezbiyen Filmi
-
Analiz4 sene önce
Korkuyorum Anne (2004): Erkekliğin Hüzünlü Bir Hikayesi
-
Film Festivalleri2 sene önce
Dünya Sinemasından Ödüllü Filmler İlk Kez Ankara’da!
-
Oscar 201011 sene önce
Oscar 2011 ve Twitter
-
Dosyalar9 sene önce
Hollywood Gerçekleri
-
Yönetmenler8 sene önce
Türkiye Sinemasında Film Gibi Bir Hayat: “Çirkin Kral” Yılmaz Güney
-
Oscar 201111 sene önce
Belgesel Oscar Aday Adayları
-
Dosyalar7 sene önce
Bastırılmış Cinsellik Üzerine En İyi 20 Film